Friday, April 2, 2010

Kisah di Sebalik DIY Mini Pelamin

Posted by kay kamal at 6:04 PM
Initially my cousin Akir kata nak dtg help me out for the pelamin.. mana tau his grandpa from his mom's side in Taipng passed away (Al-Fatihah to arwah) and he had to rush back. So,dalam terkial kial I managed to find some idea to make my DIY pelamin tak jadik pelamin anganku musnah by experimenting.

Semua org yang knal Kay akan kata Kay mmg tak pernah dpt B apakanlagi A dlm subjeck pendidikan seni. Seni bersembang panjang dan (mungkin) seni tari boleh la bagi credit sikit. Tapi the outcome of my min pelamin took me by surprise! 

Ni prototype


from side



Ketahuilah i panjat tangga sendiri with my sis and cousin and aunty (Cik Ngah) helping dari bawah tgk elok tak centre tak. mula2 the bunga kat atas tu takde. but my aunty said it was too empty that i decided to keluakan the pomander ball and make the other crepe paper flowers on the spot nak bagi cukup.

The kain yang gantung tu was actually a sari I bought in udupi 2 years ago. ternampak ade dlm kotak, trus tercetus idea. Good thing the sari is in pristine condition.

Bunga pahar was 100% made by my Aunty Maly (my mom's eldest sis) since memang pon she berseni hal2 ni. Telur tu 100 bijik I rebus sendri and ikat sndri satu2. My aunty kata bunga telur nye telur jgn beli besar..size D or E is good cz takmau the berat melayut rosakkan the rupa of the bunga pahar. Kang meleding lidi dia.

As you know from this enty, kerusi tu memang dah lama ada. Aunty Normah bagi kat ibu 10 years ago. The karpet pulak is my room punya. Elish tlg belikan kat bandung.Butterflies tu abah bli kat Bandung a year plus ago at less than RM1 each.


Then ibu pulak called org TNB mntak tlg anta the pentas. Ni pinjam from the last TNB KL nye tilawah Al-Quran nye setup. hehe.

Finally esoknye aunty Mal mai tgk trus tak puas ati takdak fresh flowers she decided to add some cz she said abes kita distribute bunga telur kat orang..kosong la pelamin tu, The side table nye lapik was arwah Maktok punya.




Akhirnya ni la final result. The fresh flowers were chrysanthemums. Aunty Maly nak tiger lilies but those kena beli 3 days prior.

More details
 







So, berbaloi baloi kan DIY ni tho penat?


7 comments:

under the sky on April 2, 2010 at 6:38 PM said...

berbaloi *clap2
byk sentimental value la pelamin ni

Xora on April 2, 2010 at 10:03 PM said...

cantik la kerusi tu!

kay kamal on April 2, 2010 at 10:54 PM said...

farah, yep..it is..tak lupa sampai mati kot pnatnye memanjat ladder tu sambil pegang sari yg gile berat

xora, tq! kayu jati ke ape tah tu..re-syelek je

aDieyZa on April 8, 2010 at 12:10 PM said...

congrats dear..

semoga semua yg dirancang utk mjlis perkahwinan nnti berjalan lancar..

p/s: nice blog dear.. i like..

kay kamal on April 9, 2010 at 2:06 PM said...

tq adieyza! bace2 la lagi ye.hehe

masmOna on May 4, 2010 at 3:30 PM said...

wah!gigih lah u DIY mini pelamin sendiri siap panjat-panjat lagi.heh.nway!congrats!
eventho i baru je terjumpe blog u ni.tapi macam best jugak hiks.btw, ive link u :)

kay kamal on May 4, 2010 at 4:24 PM said...

masmOna, tq la sggup dtg ziarah blog tak tara mana ni..ill link u too.hehe.

n yup,amat gigih sampai my dad sgt takut i jatuh sbb sgt tggi tempat nk ngangkut tu...tapi hati tabah nk gak.maka alhamdulillah menjadi..hehe

Post a Comment

it would be nice to hear from you..spill em here:

 

Musings of a bride...has been Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare