Wednesday, January 27, 2010

OCP..itu perlukah?

Posted by kay kamal at 10:31 PM


AMARAN: Entri ini mengandungi unsur-unsur 18SX,sekiranya anda berasa anda bakal tersinggung dgn tajuk ini,dinasihatkan bagi anda untuk tidak membacanya.Sekian.

Sebelum saya terlupa..eloklah kiranya saya menulis entry ini serta -merta tanpa berlengah..

Kepada anda yang kurang tau..apakah itu OCP? Expansion of the 3 letters would be the Oral Contraceptive Pill (a.k.a Pil Perancang). Nw,apakah yang membuatkan saya terpanggil untuk menceritakan hal pil ini pulak?

Macam ni...later (in about ayear from now), i will be a wife and also a houseman (insya-Allah kalau takde aral melintang). Jadi sebagai seorang yang sudah berumah tangga, sudah tentulah sexual activities become an intergral part of your daily living process,kan? Bagi saya adalah penipu besarla jika org yg dah kawen cakap "eh,tak kesah pon..saya hepi je tak dapat sex"..samada org ini terlampau sibuk sampai tak sempat makan dan tidur,ada masalah mental ataupun mengalami masalah libido yg abnormally low.

Jadi,it brings me to my topic...

As you know being a houseman itu amatlah sibuk sampaikan masa untuk anda mandi da memakai eyeliner pon ter-compromise..apakan lagi bershopping sakan dan pergi ke gym *okay terkeluar tajuk*..i mean that bayangkan masa untuk diri sendiri pon kena cari (bak menggali lubang cacing),nk cari masa menjaga seorang insan lain yang cukuplah fragile..(a.k.a baby la)

Maka dengan itu saya sedang memikirkan cara utk mengelakkan diri pregnant semasa housemanship dan juga tidak compromise sex-life kami..da teringat pula kata-kata Dr Som "the best choice for contraception in a newly married couple is the OCP as it has the least side effects,very efficacious and also the fertility after stopping the pill is not compromised".Lalu tercetuslah idea nak berkomunikasi dgn staff nurse di Klinik Ibu dan Anak di Ujong Pasir pagi tadi..


Dipendekkan cerita, staff nurse Salbiah yang amatla sweet dan helpful telah menelepon sister (kira ketua nurse la) di Pusat Perancangan Keluarga Negeri Melaka for further consultation...kata sister:

Pada umur saya 24 tahun yang masih belum berkahwin dan mengandung pun,adalah dinasihatkan mengambil pil tersebut sebulan sebelum first encounter (eg: kawen bulan 11 kene mula amik pill bulan 10) untuk mendapatkan hasil terbaik. Makan pil ni kena disiplin. Kalau terlepas2 takde la boleh dapat 99.9% efficacy spt yang dijanjikan.Eventhough kalau kita ikut ayat sebijik textbook kata fertility akan bounce back,menurut pengalaman sister tu,tak semua semudah itu. Ada couple yang lpas tu struggle bertahun nak try for a baby sampai kering ikhtiar. And anybody is at a risk.

So,sister cadangkan saya amik pil itu selama 6 bulan.Lepas itu sambung dgn condom je. Textbook kata condom is only 89.9% reliable.Tapi sister kata kalau pakai dgn cara yang betul boleh dapat result yg excellent. *Lain hari saya post cara betul memakai condom,ya*.Dan lagipun,bukannya stop makan pil trus ~zzup~ pregnant..it takes like 3-6 months for the ovaries to came out of the hormonal confusion. Kira kalau we do the maths,makan 6 bulan plus minus u dapat 9-12 months period of infertility la..i guess that works well for me.

Pil as i said memang kena disiplin cz kena makan sehari sebijik. And people tend to terlupa..



other alternatives include the ever popular condoms



depot progestrone injections,painful but lasts a month to 3 months with the efficacy dropping from 1st month onwards.mahal a bit



norplant/implant of progestrone rods (now the have only one rod is enough..no need like below) and it can last you upto 2 years...most expensive choice.very safe,can be implanted in the most forgetful person and its gonna work well.




So,mayb i should talk to my sweetheart sometime soon about this...*yikes* and also start berkawan-kawan dgn staff nurse so that boleh dpt OCP (free!) kat klinik kerajaan tanpa memerlukan surat nikah dulu cz nak mula makan sebulan b4 the nikah..hurm..nak target sape kat Klinik Kesihatan Peringgit (the nearest to me now) ni?



photos are taken from:
www.avert.org
www.fhi.corg
www.dailymail.co.uk
www.futureupdate.wordpress.com
www.maxreading.com


Kay Kamal

8 comments:

Si Jelita on January 29, 2010 at 1:04 AM said...

cam hebat gila plan untuk kawen...mengapakah x pernah terpikir...am i so young sampai mls nak pk lg?...haha...ayat gedik....

kay kamal on January 29, 2010 at 1:50 PM said...

hoho..che ah jgn pura2 tak knal kay..im such a planner org yg knal 2 hari pon tau dat...

i hav so much in my head its so gonna burst.help!!

Si Jelita on January 30, 2010 at 10:24 AM said...

bukan pura2 x knl la kay...sj menghidekan rasa tumpang excited for u...even dh ramai member kawen tp xde yg cm dpn mata tgk diorg bertungkus lumus camni...huhu...

kay kamal on January 31, 2010 at 5:52 PM said...

ohoho..ini sbb still dlm posting PCM kot..posting ini mmberi byk masa mengarut at the same tyme byk idea cz jmp byk org yg ragamnye pelbagai

a.i.n.u.n. on March 24, 2010 at 11:51 PM said...

i think this is such a great advice! my fiancee pun a houseman, so he's advising me to get one of the contraceptions. hee... this weekend baru plan nak jumpa gynie. lambat sgt ke?

kay kamal on March 29, 2010 at 1:06 AM said...

eh,tak lmbt la..u shud go

aNies on May 20, 2010 at 3:57 PM said...

Salam..
I singgah kat blog u and bc this post. I ponk nk kawen bln june nih.. so, nk family planning la coz economy x brapa nk stable. So, I nk tny OCP nih tade side effect ke?? and aper jenama OCP yg terbaik ekk??

kay kamal on May 20, 2010 at 4:54 PM said...

anies, camni...

OCP ade byk side effects,tapi the prevalence kena tu low. bergantung macm mane badan kite bole tolerate it. in the end it is still a drug,kan?

i dga banyak review yang bagus pasal jenama "Jasmine"..may bole try tu.

but pepun, if tak sanggup nk makan ubat2. try with condom first, kalau pakai EVERTIME and dipakai ngn cara yg btul, so far it works..

Post a Comment

it would be nice to hear from you..spill em here:

 

Musings of a bride...has been Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare