Wednesday, January 27, 2010

Budget?...Part 2

Posted by kay kamal at 10:05 PM
ok..lepas kahwin sure kite tak mau papa kedana sehingga terpaksa tinggal dlm gua dan berlauk pasir,kan? Jadi,let's see perancangan kewangan SELEPAS kahwin..(again,courtesy of -www.biliksebelah.wordpress.com-)

Income dan Outcome sa-orang kakitangan kerajaan lepas graduate (degree MBBS):

Total Gaji = RM3800.00 (termasuk elaun)

Duit Bayar Kereta = RM500.00 pakai keta yang sedia ada sudah

Duit Minyak Kereta = RM200.00 (agak-agak umah dlm 2km je pegi balik frm hospital bole la kot)

Duit Maintain Kereta= RM 100.00 (estimate la)

Duit Belanja Makan = RM400.00 (per person ni tau..mana tau skali skala nak makan chili's ke...sushi king ke...)

Duit Rumah = tumpang dulu la rumah mak ayah quarters hospital bape ye? kite anggap la RM350 sebulan termasuk bill

Duit Top Up = RM30.00

Bill Telepon= RM 70.00 (dun ask..ini da agak stable number ni since 5 bulan lpas)

Duit Poket = RM400.00

Bagi Mak Ayah = RM200.00 Tolong bayar Bil-bil di Rumah Parents= RM 500.00 (almaklum aircon n umah ade 7 bilik..haru betul~)

Duit Emergency= RM 150.00

Balance untuk Simpan = RM1,600.00

——————————-

Jangka Masa untuk cukup duit:

45,000 bahagi 1,600 = 28.1 bulan

28 bulan = 2 tahun 3 bulan ++

tu again belum campur duit nk bersalin, duit baby, insurance masing-masing and anak2, sendiri sakit, parents sakit, honeymoon, duit kasik hadiah kengkawan ramai nk kawen n yg ade baby showers..kusut-kusut~

jadi macam mana tu?..perlukah delay majlis kawin kami lagi 2 tahun 3 bulan? oh,tidak,I tak sanggup!


Kay Kamal

0 comments:

Post a Comment

it would be nice to hear from you..spill em here:

 

Musings of a bride...has been Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare