Wednesday, September 15, 2010

Rubberstamp Design for Nikah?

Posted by kay kamal at 10:28 AM
Sudah buat satu jadi addicted nak buat satu lagi pulak..haih~ gatalk sungguh. Nak pakai untuk apa pon tak sure lagi. Tapi design ni diadaptasi dari Invitation nikah ..


Camgini le rupe dier..

And tips to those yang nak buat rubberstamp kat those kedai yang buat rubberstamp (duh~)..No, no, i mean dier bukan handcrafted tapi pakai machine...

1) Save ur work using Adobe Ilustrator or a .png file.
2) Jgn print je. Masuk thumbdrive dier nye file tu. Diorg wayarkan trus je design ni from PC to the machine
3) The part u want to timbul, u use white (ie: part yang akan appear when stamped on la..meaning part yang kena the ink) and the part yang tak kena ink tu guna black.

cz if u tak buat seperti di atas..maka bertapa lah anda lagi 20-40mins di kedai itu me-monitor org kedai masukkan sumenye dlm Adobe ilustrator..(like what happened to me)

Selamat mencuba!

p/s: I did mine kat mydin melaka near melaka sentral. Kat situ ada 2 kedai. i pilih the kedai yang nampak lusuh skali...sbb ape? ade 8 org queue kat situ nk pickup and anta designs diorg so i figured that they must be good,kan? i mean, people sanggup tunggu tu~

and also the guy is so helpful and patient with me being a bride-zilla kat situ over a friggin rubberstamp.haha. terbaik la encik..salute!

8 comments:

Sophie on September 15, 2010 at 10:34 AM said...

Waw! Cutenya stamping! Boley je saje2 tepek belakang invi card nanti. =)

mysarah on September 15, 2010 at 11:15 AM said...

i love rubberstamp idea

.: an :. on September 15, 2010 at 11:19 AM said...

yup! suka! sblm ni terfikir nak wat utk tq tag... ntah bile la an nak wat design ha... huhu...

syanaim on September 15, 2010 at 11:27 AM said...

::wah suka idea ni..tp dah terlewat dah sy ni..:(..::

Reen Tart Nenas on September 15, 2010 at 1:46 PM said...

yg penting dah siap kan? adegan menjadi bride-zilla itu amat seksa dilalui skang, tp amat manis utk dikenang nanti. ekekeke

faratul on September 15, 2010 at 6:46 PM said...

kay nnt review ye..kemas @tak hasil dia..i nih nak wat stamp name tuk keje pon xwat2 lagik.hee

Nora a.k.a Aira on September 16, 2010 at 7:15 PM said...

betul betul betul. yang penting siap kan =)

kay kamal on September 16, 2010 at 8:29 PM said...

sophie: was thinking blakang sampul..sbb kosong

mysarah: =]

an: bole je mase duduk2 kebuhsanan...doodle je

sya: 2 hari je siap tau

reen: btul2.. and as usual skali skala jadik bridezilla..lol

faratul; nnti i wat review on that okay... cz nw tade mase ngat la dear

nora: yup2

Post a Comment

it would be nice to hear from you..spill em here:

 

Musings of a bride...has been Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare