Thursday, July 22, 2010

My Bandung Trip: In a Jiffy

Posted by kay kamal at 10:23 AM
Ini adalah entry pertama yg i tulis btul2 actually since i bergerak ke Bandung..yg lelain itu telah di-schedule so dat tak nmpak cm i ilang trus ditelan Bandung *eh,apekah?*

Anywho, we attended my sis nye grad. These are the pics taken in the best studio in Kota Bandung. Sebut je Jonas Studio serata alam (yang kat sane la) akan kenal..Makeup for all by me. Nothing sarat just so tak nmpak mati je.Tapi nyesal lak tak bagi suma org pakai falsies..dlm pic jauh tak nmpak.. Pic tak besar sgt cz my sis da resize...aih~






This is the one being framed..but my dad muka senyum terpaksa..adei~



We managed to settle a few kahwin things tho:

1) Tempah baju-bajuan..11 psg sumenye.
 For my nikah-mine,my sis 2 org, my cousin sorg,my mom n my aunty.
For my sanding- my sis 2 org,cousin 2 org,my mom and aunty

total damage: RM 800
i tailored them at Dago Atas. There is a small tailor shop there, dua side by side. U might miss it if u berangan2. 

Kat Pasar Baru pon ada..my sis did her graduation dress (as in pic above) and siap 2 hari je.. price RM 150/dress..still much cheaper considering the express-i-ness *ade ke perkataan ni?* and the patching they did on her dress (observe her lower part of the dress) and also the good fit she had on the dress..

2) Kad kahwin (VIP ver)
Mula2 my dad kata tamau wat kad keras tu tetbe dier terpikir nk bagi bos sume mesti nk elok skit da boss dier segala Tan Sri pon ada..so survey2..last skali berjaya la jmpe a printing shop. Bukan kedai kad tau. But a filthy offset printing nye area. Prob is the guy there is quite blur so better if u ada org kat sane (in my case my sis) to monitor them. Udahle design sume i yg buat. Bile dier anta draft, i sendri yang bersungguh godek Corel Draw Suite tu nk btul2 kan memane yg silap..aih~

total damage: Rm 900 for 500 keping (rm1.80/pc)
aries_anugrah@yahoo.co.id
this is that guy if you feel like doing it there. Siyesly if nk wat card kat Indon cuma kad keras tu je worthy. Kalo tak, yg nipis tu mmg kat msia laaaagi murah (ni sbb i custom designed it myself)

The design? Nnt da siap i review okay..hehe

3) TQ sticker.
I managed to get harga 7sen/piece kat tempat yg i tempah ni. But i guna material yg paling economy cz if material yg glossy sume tu minimum 15sen in which akan lari budget sehabis2 nye considering i wat like 3-4 ribu keping..This price is offered by most offset printing companies. ade satu tu i dpt quote 5 sen/pc tapi my design diorg kata takle wat..i was fuming. C'mon la..design simple je kot. Tahpepe.

Ade satu jln ni ade sepanjang jalan printing companies..u susur je n take ur pic. Beware bau petroleum yang menusuk hidung menjadikkan anda pening.8nnti i update nama jalan tu*

4) Kasut Custom Made Nikah
Ni i buat kat Rumah Lulu. Kain beli sendiri..total hasil memuaskan..an entry on that coming soon..tggu~~~

well, that pretty much sums it all..yg paling best, i balik ahad kol 2 pagi, esok kol 7 pagi ade exams, seperkataan pon tak sempat baca..aih~ lantak la labu...

13 comments:

farahfatihah on July 22, 2010 at 10:47 AM said...

babe, xsabo nak tgk kasut u!!

♥ hazlynda kushairi ♥ on July 22, 2010 at 11:26 AM said...

babe, gambo yg frame tu mmg cantek n classy.

eh, pandai ek kaver line dengan tidak menghilangkan diri haha (=

babe, kaen kat sane berbaloi ek. there is a shop in bandung where my cuzzie p buat tapi sangat tak worth it. card murah tapi delivery mahal gilak! unless, kite tunggu sampai siap ek? baru worth it.

cant wait for ur card (= i gilak card skang nih~

Adda Shariff on July 22, 2010 at 12:21 PM said...

wahhh best giler gi bandung n did all of those things...mesti byk dah mende setel!

p/s: i'm waiting for ur shoes..! sbb i pon tgh nak hunt reception shoes nih..wakakka...

syanaim on July 22, 2010 at 12:32 PM said...

::wah best nyer..jeles i..:P..hahhahah::

NahWaL on July 22, 2010 at 1:04 PM said...

U mak ai. redah semua. superwoman u are! two thumbs up!! dress adik u lawa sangat!

eh jeles gile u dapat pergi jonas tu. i nak gi tapi tak sempat sebab overly booked. jealousss!! takpa nanti adik i grad nak g gak. HOHO. ur sis belajar kat unpad meh?

faratul on July 22, 2010 at 2:50 PM said...

da pnah ckp, tp tetap nak ckp lagi, suke banget sama senyumanmu..!!hee.. wat baju kt sane murah kan? xsabar gile nak tgu nov ni..

♥ hazlynda kushairi ♥ on July 23, 2010 at 1:29 AM said...

CORRECTION ek babe.

paragraph 3
babe, kaen*CARD* kat sane berbaloi ek

kay kamal on July 23, 2010 at 1:43 AM said...

adda: i did turn insane for a moment..lol..kasut? tggu~

sya: i wish ade more time..kabut sgt mase tu..damn u exam~!

nahwal: takde nye superwoman..lol..pening kpala duk situ berlari2 sana kemari.. my sis ITB la sayang..not Unpad.baju tu kat pasar baju dier wat,kain pon bli pasar baru.

and if u nk jonas tu time grad..make sure book seminggu awal at least..ni pon kne tggu sejam and it was alredy 8pm masa tu!

faratul: mmg harga dier best..hope it will turn out good.prob sbb tade second fitting, tu psl kne jampi lebih sket

kay kamal on July 23, 2010 at 1:46 AM said...

farahfatihah: hehe..nnti ye..kite nk exams full of next week..so kne tangguh a bit entry itu

lynda: mmg card yg 500 keping tu can reaach upto 9kg..kalo u g reramai snang le nk angkut.n murah wat yg tebal je. yg nipis balik msia lagi baik wat..

like elyina buat dier amik design sedia ada.tuka wordings je..3 hari siap dpan muka.. mine sbb i customise the whole thingl from design down to material..so,yeah..sbb nk bagi suit budget tu

0sh!Nz d' sen0r!ta on July 23, 2010 at 10:27 AM said...

glams kot baju grad adik sis tu. haiyarkk.. hehe.

kay kamal on July 24, 2010 at 9:07 AM said...

senor!ta: kat sana if grad mmg a feast of fahion. nothing less than laces and beadings..my adik g salon kol 6 am nak g style-kan tudung kat beauty salon.(thus me the tukang mekap kne bgn kol 4 pagi to make up she n her fren)..

org tu pakaikan tudung tu je 20mins..pakai like 25 jarum peniti and 6 safety pins!

niema-sifiana on July 29, 2010 at 11:20 AM said...

RM 800 tu for one baju ke all 11 tu??hehe..i'm going to bandung jugak next week! ngah survey2! hehe..

kay kamal on July 29, 2010 at 2:16 PM said...

niema: actually my sis baru gtau..ade ksilapan sket..its RM 950..for 11 pasang upah jahit..ni obviously tak masuk harga kain. kain u bli la ikut budget sndri..hehe..

nnti baju sume da siap my sis bawak balik i sneak peek ok

Post a Comment

it would be nice to hear from you..spill em here:

 

Musings of a bride...has been Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare