Sunday, January 31, 2010

Pomander Balls DIY

Posted by kay kamal at 5:55 PM 2 comments

Bila masa sudah banyak,of course people will find time to kill it *sian masa~*

And in my case,sebagai seorang yang sudahla tak siap homework,study pon tak kemana hasil menjadi kutu bambu *heh,betulkah expression ini?*..I've decided to try on some so cute i have been day-dreaming about it for days!

Apakah itu Pomender Balls...*tidak,tidak..ianya bukan sejenis sukan dimana orang berlumba dengan memasuki seketul bola yg super-besar dan berlari di dalam agar boleh bergolek2 dan anda menang nombor satu,tidak*--> ini adalah jenaka dalaman..jika tak faham,its okay..tak luaknya nasik goreng anda *apekah?*

Anyway,I so love this decor item i just had to try making it.there are a couple of materials in which you can make your pomander balls. Ada guna fresh flowers,ada yang pakai artificial flowers and ada yg kedekut ber-budget rendah macam saya pulak akan gunakan crepe paper as an alternative.

Here I'm gonna show you step by step how to make a decorative pomander ball...you can choose to make a smaller one to fit the dainty hands of your flower girls to carry..*no more basket full of flowers nw..dah outta date*


okeh..these are what you will be needing..
1) 5 inch size styrofoam ball (RM 5.00 at my place..Nilai 3 cn get down to RM 3.00 je)
2) Wires just the slim kind would do (mine is RM 1.80..these can make a generous amount of pomanders)
3) Crepe paper with the color of your choice (my pink one are the thicker ones (RM1.00/piece--> can make 2Flowers), the thinner ones are so much cheaper and looks just as good (RM 0.50/piece--> makes 3 flowers!)
4) Ribbons (sizes of ur choice)
5) Glue gun (not in pic)
6) Jarum peniti (yg org pakai kat tudung nye style tu)

cut into one and half from the original crease like this

3 pieces makes a flower

Fold like u are folding a fan (around 7-8 folds)


continuation of the above



the finished fan

curl a piece of wire around it in the middle


And pintal the wire together as such

Flip the petals one by one as shown above

A flower done!
Place the flower as above-->pacak into the polystyrene ball tu


U can either put it on a stand --> ignore kerepek pisang..just for illustration purposes tak jmpe bekas lain

Or add in ribbons so dat it can be hanged like in the 1st pic..

I knw my 1st try does not look as good as the ones i saw on the net but basically its the same way of doing it..mayb diffrent hands have diffrent talents..lol

Ouh,btw..i used 12 flowers per 5 inch ball

Have fun trying and good luck!


Kay Kamal

Friday, January 29, 2010

Planning it...6-10 Months From Date

Posted by kay kamal at 2:20 PM 2 comments
Ok, it's time for me to start executing some kerja kahwin and just to remind me what is there to do or not do..yet.

This guide is picked from www.syokkahwin.com

Those i strike means "DONE"-updated on 26/7/10

~Tentukan hari perkahwinan
~Tentukan jenis perkahwinan yang diinginkan
~Berbincang dengan bakal isteri/suami mengenai perbelanjaan dan libatkan juga keluarga kedua-dua pihak.
~Tentukan tempat kenduri dilangsungkan.
~Buat tempahan awal terutama bagi majlis di dewan atau hotel. Dapatkan juga pelan untuk ke lokasi majlis.
~Hubungi Pengurus Katering untuk berbincang tentang pakej perkahwinan yang disediakan. Buat tempahan awal untuk mengelak kekecewaan.
~Pilih pengapit-pengapit anda.
~Berjumpa dengan florist dan jurugambar untuk berbincang tentang budget dan pilihan.
~Pilih baju nikah,baju kahwin dan baju sebelah bakal isteri/suami.
~Pilih baju untuk pengapit.
~Beli hantaran seperti pakaian, minyak wangi, alat solek semasa musim perayaan untuk mendapat diskaun.
~Tentukan bilangan tetamu dan buat senarai.
~Mulakan bridal blog agar kenangan anda tak lupakan
~Tentukan dimana anda berdua akan tinggal selepas berkahwin. Jika akan berpindah ke rumah baru, rancang peralatan dan perhiasan rumah baru supaya ianya siap pada masanya.
~Sediakan satu folder untuk meletakkan borang, brochure, salinan fotokopi maklumat peribadi dan maklumat perkahwinan anda.
Sediakan dokumen ini:
Salinan Kad Pengenalan (min 10)
Salinan Surat Beranak (min 3)
Salinan Surat Nikah Ibubapa (min 3)
Gambar bersongkok/bertudung saiz pasport (min 5)
Salinan Sijil Kursus pra perkahwinan (min 3)
Surat Pengakuan bujang dari majikan


ok..sgt banyak belum settle..mulakan sesi pening2 lalat bermula sekarangg ya,Kay Kamal..*slaps forehead*


Sila berdoa beramai-ramai agar saya tak end up macam ni..sekian~*jasamu dikenang*


Kay Kamal

Thursday, January 28, 2010

Sapa Mau Menang?

Posted by kay kamal at 1:24 PM 3 comments
SAYA,SAYA mau menang!!! *sambil melompat atas bawah sperti kera kena belacan*--> ok,kay..sila berhenti sekarang.BEHAVE!

Rumah Kebaya Malaysia in conjucntion with Ahmad Fairus dari Myphotographer Malaysia is organising a contest for bloggers in which the winning couple will be having a super-cool PRE-WEDDING photoshoot sessions with the the master Ahmad Fairus himself!
*do i hear yeays?*

Ok,here's what i have to do...put in 3 photos of my choice from the selected website

http://www.rumahkebaya.com.my


and pray so hard i will win..n ohya! Contest ends January 30th 2010,so better be fast!


alangkah bergayanya gambar hi-contrast beserta vignetting effect yang super-sensual ini..makes the couple looks so yummy!~ *ok,kay dilarang horny*


this pic's perspective makes the couple's walk down the alley feel so grand..macam anak raja..and the superlong veil add so much richness to the whole pic...editing to old-grain like film effect is so menawan hati,okaay~


oh,semamangnya saya jatuh hati terus terketar2 tgk photo ni sbb i so like the vintage-classic feel it imparts..

Mulai malam ini saya akan tidur termimpi2 menang contest ini..aih~ sungguh asyik kalau dapat,kan?

Kepada anda-anda yang mahu tgk hasil seni Ahmad Fairus,sila click link disebelah kanan page saya ini..ada disitu

pray for me please..n lucks to all of u who tried!


Kay Kamal

Wednesday, January 27, 2010

OCP..itu perlukah?

Posted by kay kamal at 10:31 PM 8 comments


AMARAN: Entri ini mengandungi unsur-unsur 18SX,sekiranya anda berasa anda bakal tersinggung dgn tajuk ini,dinasihatkan bagi anda untuk tidak membacanya.Sekian.

Sebelum saya terlupa..eloklah kiranya saya menulis entry ini serta -merta tanpa berlengah..

Kepada anda yang kurang tau..apakah itu OCP? Expansion of the 3 letters would be the Oral Contraceptive Pill (a.k.a Pil Perancang). Nw,apakah yang membuatkan saya terpanggil untuk menceritakan hal pil ini pulak?

Macam ni...later (in about ayear from now), i will be a wife and also a houseman (insya-Allah kalau takde aral melintang). Jadi sebagai seorang yang sudah berumah tangga, sudah tentulah sexual activities become an intergral part of your daily living process,kan? Bagi saya adalah penipu besarla jika org yg dah kawen cakap "eh,tak kesah pon..saya hepi je tak dapat sex"..samada org ini terlampau sibuk sampai tak sempat makan dan tidur,ada masalah mental ataupun mengalami masalah libido yg abnormally low.

Jadi,it brings me to my topic...

As you know being a houseman itu amatlah sibuk sampaikan masa untuk anda mandi da memakai eyeliner pon ter-compromise..apakan lagi bershopping sakan dan pergi ke gym *okay terkeluar tajuk*..i mean that bayangkan masa untuk diri sendiri pon kena cari (bak menggali lubang cacing),nk cari masa menjaga seorang insan lain yang cukuplah fragile..(a.k.a baby la)

Maka dengan itu saya sedang memikirkan cara utk mengelakkan diri pregnant semasa housemanship dan juga tidak compromise sex-life kami..da teringat pula kata-kata Dr Som "the best choice for contraception in a newly married couple is the OCP as it has the least side effects,very efficacious and also the fertility after stopping the pill is not compromised".Lalu tercetuslah idea nak berkomunikasi dgn staff nurse di Klinik Ibu dan Anak di Ujong Pasir pagi tadi..


Dipendekkan cerita, staff nurse Salbiah yang amatla sweet dan helpful telah menelepon sister (kira ketua nurse la) di Pusat Perancangan Keluarga Negeri Melaka for further consultation...kata sister:

Pada umur saya 24 tahun yang masih belum berkahwin dan mengandung pun,adalah dinasihatkan mengambil pil tersebut sebulan sebelum first encounter (eg: kawen bulan 11 kene mula amik pill bulan 10) untuk mendapatkan hasil terbaik. Makan pil ni kena disiplin. Kalau terlepas2 takde la boleh dapat 99.9% efficacy spt yang dijanjikan.Eventhough kalau kita ikut ayat sebijik textbook kata fertility akan bounce back,menurut pengalaman sister tu,tak semua semudah itu. Ada couple yang lpas tu struggle bertahun nak try for a baby sampai kering ikhtiar. And anybody is at a risk.

So,sister cadangkan saya amik pil itu selama 6 bulan.Lepas itu sambung dgn condom je. Textbook kata condom is only 89.9% reliable.Tapi sister kata kalau pakai dgn cara yang betul boleh dapat result yg excellent. *Lain hari saya post cara betul memakai condom,ya*.Dan lagipun,bukannya stop makan pil trus ~zzup~ pregnant..it takes like 3-6 months for the ovaries to came out of the hormonal confusion. Kira kalau we do the maths,makan 6 bulan plus minus u dapat 9-12 months period of infertility la..i guess that works well for me.

Pil as i said memang kena disiplin cz kena makan sehari sebijik. And people tend to terlupa..



other alternatives include the ever popular condoms



depot progestrone injections,painful but lasts a month to 3 months with the efficacy dropping from 1st month onwards.mahal a bit



norplant/implant of progestrone rods (now the have only one rod is enough..no need like below) and it can last you upto 2 years...most expensive choice.very safe,can be implanted in the most forgetful person and its gonna work well.




So,mayb i should talk to my sweetheart sometime soon about this...*yikes* and also start berkawan-kawan dgn staff nurse so that boleh dpt OCP (free!) kat klinik kerajaan tanpa memerlukan surat nikah dulu cz nak mula makan sebulan b4 the nikah..hurm..nak target sape kat Klinik Kesihatan Peringgit (the nearest to me now) ni?



photos are taken from:
www.avert.org
www.fhi.corg
www.dailymail.co.uk
www.futureupdate.wordpress.com
www.maxreading.com


Kay Kamal

Budget?...Part 2

Posted by kay kamal at 10:05 PM 0 comments
ok..lepas kahwin sure kite tak mau papa kedana sehingga terpaksa tinggal dlm gua dan berlauk pasir,kan? Jadi,let's see perancangan kewangan SELEPAS kahwin..(again,courtesy of -www.biliksebelah.wordpress.com-)

Income dan Outcome sa-orang kakitangan kerajaan lepas graduate (degree MBBS):

Total Gaji = RM3800.00 (termasuk elaun)

Duit Bayar Kereta = RM500.00 pakai keta yang sedia ada sudah

Duit Minyak Kereta = RM200.00 (agak-agak umah dlm 2km je pegi balik frm hospital bole la kot)

Duit Maintain Kereta= RM 100.00 (estimate la)

Duit Belanja Makan = RM400.00 (per person ni tau..mana tau skali skala nak makan chili's ke...sushi king ke...)

Duit Rumah = tumpang dulu la rumah mak ayah quarters hospital bape ye? kite anggap la RM350 sebulan termasuk bill

Duit Top Up = RM30.00

Bill Telepon= RM 70.00 (dun ask..ini da agak stable number ni since 5 bulan lpas)

Duit Poket = RM400.00

Bagi Mak Ayah = RM200.00 Tolong bayar Bil-bil di Rumah Parents= RM 500.00 (almaklum aircon n umah ade 7 bilik..haru betul~)

Duit Emergency= RM 150.00

Balance untuk Simpan = RM1,600.00

——————————-

Jangka Masa untuk cukup duit:

45,000 bahagi 1,600 = 28.1 bulan

28 bulan = 2 tahun 3 bulan ++

tu again belum campur duit nk bersalin, duit baby, insurance masing-masing and anak2, sendiri sakit, parents sakit, honeymoon, duit kasik hadiah kengkawan ramai nk kawen n yg ade baby showers..kusut-kusut~

jadi macam mana tu?..perlukah delay majlis kawin kami lagi 2 tahun 3 bulan? oh,tidak,I tak sanggup!


Kay Kamal

Tuesday, January 26, 2010

Budget?

Posted by kay kamal at 11:16 PM 9 comments
I jumpe this one really funny budget on the blog www.biliksebelah.wordpress.com and i thot of sharing it (sorry ye org BilikSebelah..pinjam jap ye)

Berikut adalah budget sa-orang laki-laki yang ingin berkahwin:

Mas Kawin = RM80.00 (Selangor)-->skang da RM300 bang oii~

Upah Kadi & Saksi = RM150.00 --> kadi abah sendiri so save disitu (RM150 pon kemut)

Duit Hantaran = RM6000.00--> mine make it RM12,000

Dulang2 Hantaran = RM2000.00 --> termasuk brg hantaran is RM5,000 budget kami

Kad Kawin = RM500.00--> RM1.50 X 1000= RM 1,500..erk~

Kenduri Makan = RM10000.00 (RM10 x 1000 orang)-->man nk 1500 org..his side=RM 15,000

Khemah, Meja, Kerusi = RM1500 (RM300 x 5)--> takdak khemah

Bag Goodies = RM2000.00--> 1500 X RM2= RM 3,000

Pelamin, Katil = RM3000.00 -->RM 500 jadi la..katil da ada

Mak Andam = RM500.00--> for his side i mekap sendiri je so save disitu

Karaoke = RM300.00

Bentara = RM50.00

Juru Gambar = RM300.00 --> tak dapek la..RM 1,200 minimum nw ni

Duit Air Tuan Rumah Basuh Pinggan = RM50.00 --> wat kat dewan,no nid

Duit Beli Rokok Pak-Cik yang Tolong2 = RM100.00--> alasan spt di atas..& merokok membunuh!

TOTAL = RM 26480.00 tunai..-->in our case tambah lagi dewan around RM3,000

OUR total= RM 43,350..lbih kurang RM 45,000
gak la kot..

cik abang bagaimana?



Kay Kamal

Dewan..oh..Dewan..

Posted by kay kamal at 10:44 PM 1 comments
My mom called tadi and said " I booked the dewan already" (dimanakah? biarla rahsia dulu)..anyway, i asked,so bapa harga? n she went RM3,000.00...lalu daku tersedak..erk~ bukan budget kite dlm RM 1,000 je ke?

Lalu sepantas kilat I pegi check webbbies on all these Halls yg sama waktu dengannya di tempat yg agak berdekat-dekatan...and I found out that memang sume hall dalam RM 2,500 to RM 8,000 per 5 hour event harga standard!! WTF!! Astragfirullah!! (nak jadi bini n mak orang kene jaga bahasa)

Most halls u WAJIB amik their cateres in which makan buffet paling murah sekepala is RM 30++ kalau di-net kan will be like RM 42...RM 42 X 2000= RM 84,000..TIDAKKKKKK (lambat compute dlm otak).Tapi this one normally campur PA sistem (apa la sgt RM 350-RM500), decor dewan yang kononnya termantap (Plus minus if amik orang luar like RM 3,000-5,000),pelamin hebat (ni depends la u nk artificial or fresh and brapa panel bagai kat planner luar ) and also kek 3 tingkat yang sebenarnya dummy cake je except one slice for pura-pura potong cake..

Still,ni suda melampau!! Belum kira hantaran berdulang-dulang,nikah nye cost and jamuan, baju, photographer, videographer, card kawin, bilik pengantin, wedding favors, makeup, honeymoon etc (tak larat da nak list down..makin tinggi blood pressure I)

So now apepun my ciri-ciri dewan idaman...

1) Free on 27th nov 2010
2) Cukup besar to accomodate 500 people at one time
3) Ada aircon (tak sanggup makeup wat roller coaster atas muka, sudahla I org kuat nangis..mascara lari suda cukup havoc,okaay!)
4) Ada bilik to get ready bagai (and of course for solat)
5) Ample parking lots...mau beribu-ribu lemon...n ohya,free. TAK SUKE bayar parking!
6) Alatan-alatan yang berfungsi (takmo jadi macam Nacha's wedding--> refer post lama)
7) Toilet yang bersih dan segar
8) Tak kedekut waktu..kalo 5 jam tu bagi 5 jam 5 minit pon takmo mmg boleh jalan!
9) Senang orang ramai nak get to (jalan tak perlu la mcm ular kena ketuk) and tak terkenal traffic jams
10) Above all..i mesti la nk dewan tu cantik..(tapi again itu bergantung kpd kehebatan decor juga..haish...wahai Khareyan -www.khareyan.com-..napekah anda begitu out of my budget?)

Sapa boleh teka ni kat mana i belanja biskut (dewan pilihan my mom and dad)




So if any of you readers ada info dewan sekitar KL (area Bangsar) and Shah Alam yang menarik hati..plis plis plis do tell me..desper~


Kay Kamal

Masak Kicap?

Posted by kay kamal at 10:01 PM 0 comments
mintak maap yang amat cik abg sayangku Luqman Rosla..Ayyi ingat ayyi kuarkan ayam mana tau ter-kuarkan daging..melepas impian ayam masak kicap abang..

Ganti ngan tauhu telur masak kicap bole kan?

sorry sorry...takdak niat..esok janji kuarkan ayam n masakkan ur fav KFC ok?

mieyaff?


Kay Kamal

Cinderella's Ball

Posted by kay kamal at 2:33 PM 0 comments
you know what they say about finding the perfect white dress...well,i wish i could say the same..cz i knw i wun b wearing one.but again,since im so much of a dreamer,here we go






i fell in love with colors on top of the white..its classic yet UN-traditional


this was vera wang as i remmbered.Obviously i can never afford this.








i just love beads i had to put this up



eventhough this one is rather outdated,im still all favours for it..

is it okay if i rent a gown for the sake of looking good (once in a lifetime) for the photos?


Kay Kamal

 

Musings of a bride...has been Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Online Shop Vector by Artshare